Tešlai:
2 stiklinės miltų
½ stiklinės maltų migdolų, be luobelių
225 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kubeliais
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomas šaukštas rudojo cukraus
3 valgomi šaukštai cukraus
6 valgomi šaukštai šalto pieno
Įdarui:
1/4 stiklinės cukraus
1/8 stiklinės rudojo cukraus
Žiupsnelis druskos
0,5 arbatinio šaukštelio
cinamono
1,25 kg kietų obuolių
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos
citrinos žievelės
Papildomai reikalingi ingradientai:
1 valgomas šaukštas citrinos
sulčių
2 valgomi šaukštai sviesto,
susmulkinto
1 valgomas šaukštas grietinėlės
1 kiaušinio trynys
Sumaišome miltus,
maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską. Sudėti gabalėliais supjaustytą
sviestą ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilti
pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą perskirti
pusiau, suformuoti du vienodo dydžio gabalėlius (diskelius) ir įdėti į
šaldytuvą 1 valandai.
Obuolius
nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Dideliame
dubenyje sumaišyti įdarui skirtą cukrų, rudąjį cukrų, druską ir
cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudėti supjaustytus obuolius ir suberti
tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išmaišyti, perdėti į didoką keptuvę, uždengti
ir troškinti ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, apie 8 minutes,
kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir
bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukelti nuo ugnies, perpilti į didelį
kiaurasamtį ir palikti, kad nuvarvėtų.
Iš
šaldytuvo išimti vieną tešlos gabalėlį
ir jį iškočioti. Iškočiotą tešlą perkelti į apvalią kepimo formą ir iškloti ja
formos dugną ir kraštus. Ant tešlos supilti obuolių įdarą, obuolius apšlakstyti
citrinų sultimis ir apdėlioti sviesto gabalėliais.
Iškočioti
antrą tešlos gabalėlį, juo užkloti obuolius ir pirštais užspausti pyrago
kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauti 3 - 4 cm ilgio įpjovimus, kad
kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepti kiaušino trynio ir
grietinėlės plakiniu.
Orkaitę
įkaitinti iki 220oC.
Pyragą kišti į orkaitę ir kepti
ant pačių žemiausių orkaitės grotelių 15 minučių. Orkaitės temperatūrą
sumažinti iki 190oC ir toliau kepti dar maždaug valandą, kol pyrago
viršus ir šonai pagels. Pyragą atvėsinti skardoje.
Labai
skanus šiltas, su vaniliniais ledais.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą