2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas


Tešlai:
2 stiklinės miltų
½ stiklinės maltų migdolų, be luobelių
225 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kubeliais
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomas šaukštas rudojo cukraus
3 valgomi šaukštai cukraus
6 valgomi šaukštai šalto pieno

Įdarui:
1/4 stiklinės cukraus
1/8 stiklinės rudojo cukraus
Žiupsnelis druskos
0,5 arbatinio šaukštelio cinamono
1,25 kg kietų obuolių
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės

Papildomai reikalingi ingradientai:

1 valgomas šaukštas citrinos sulčių
2 valgomi šaukštai sviesto, susmulkinto
1 valgomas šaukštas grietinėlės
1 kiaušinio trynys

Sumaišome miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską. Sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilti pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą perskirti pusiau, suformuoti du vienodo dydžio gabalėlius (diskelius) ir įdėti į šaldytuvą  1 valandai. 

Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Dideliame dubenyje sumaišyti įdarui skirtą cukrų, rudąjį cukrų, druską ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudėti supjaustytus obuolius ir suberti tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išmaišyti, perdėti į didoką keptuvę, uždengti ir troškinti ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, apie 8 minutes, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukelti nuo ugnies, perpilti į didelį kiaurasamtį ir palikti, kad nuvarvėtų.

Iš šaldytuvo išimti vieną tešlos gabalėlį ir jį iškočioti. Iškočiotą tešlą perkelti į apvalią kepimo formą ir iškloti ja formos dugną ir kraštus. Ant tešlos supilti obuolių įdarą, obuolius apšlakstyti citrinų sultimis ir apdėlioti sviesto gabalėliais. 

Iškočioti antrą tešlos gabalėlį, juo užkloti obuolius ir pirštais užspausti pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauti 3 - 4 cm ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepti kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu. 

Orkaitę įkaitinti iki 220oC. 
Pyragą kišti į orkaitę ir kepti ant pačių žemiausių orkaitės grotelių 15 minučių.  Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 190oC ir toliau kepti dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai pagels. Pyragą atvėsinti skardoje. 
Labai skanus šiltas, su vaniliniais ledais.

Lina Krasauskienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą