2011 m. lapkričio 10 d., ketvirtadienis

Greitas Aušros obuolių pyragas su romu




Šitas pyragas yra vienas iš tų, kuris tinka tais atvejais, kai staigiai reikia kažką skanaus sukurti, o laiko nėra. Pavyzdžiui, netyčia užgriuvus netikėtiems svečiams, arba 10-ą valandą vakaro prisiminus, kad iš ryto I mokyklą reikės nešti namų gamybos kepinius. Dar šitas pyragas labai tinka tada, kai žūtbūt užsinori kažko skanaus, bet nėra nei mažiausio noro keliauti į kepyklą arba ilgas valandas plušti virtuvėje. Jis taip pat labai tiks, kai norisi kažką maloniai nustebinti nepaprastai skaniu, kvapniu, burnoje tirpstančiu obuolių pyragu. Pyrago esmė – obuoliai; kuo įvairesni, tuo geriau. Maišykite kietesnius ir minkštesnius, saldžius ir rūgščius. Jie šiame pyrage ne tik puikiai derės tarpusavyje, bet ir labai gražiai atrodys prapjovus – tarsi įvairių akmenėlių mozaika. Tešlos šiame pyrage nedaug. Ji čia tik lyg tarp kitko, kad “surišti” obuolius į vientisą, romu kvepinačią masę. Pyragas išties labai skanus, super paprastas, labai rekomenduotinas tiems ekstriniams nenumatytiems atvejams, ir ne tik.

Reikės:
¾ stiklinės miltų
¾ šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
4 dideli obuoliai, įvairių rūšių
2 kiaušiniai
¾ stiklinės cukraus
3 šaukštai tamsaus romo
½ šaukštlelio vanilės ekstrakto
115 g sviesto, ištirpinto
  1. Orkaitę įkaitinti iki 180oC (350oF). Kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi arba silikonine Silpat plėvele. Apvalios 20 cm skersmens pyrago formos dugną ir šonus ištepti sviestu. Ant dugno patiesti iš sviestinio popieriaus iškirptą 20 cm skersmens apskritimą ir jį taip pat ištepti sviestu.
  2.  Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti stambiomis riekelėmis.
  3.   Miltus, kepimo miltelius ir druską persijoti.
  4.  Dubenyje šluotele išplakti kiaušinius, supilti cukrų, romą ir vanilės ekstraktą, vėl išplakti. Suberti pusę miltų mišinio, išplakti, supilti pusę tirpinto sviesto, po to likusius miltus ir likusį sviestą, vis atsargiai išplakant po kiekvieno pridėjimo, kol tešla taps vientisa ir pakankama tiršta. Galiausiai mediniu šaukštu arba mentele įmaišyti pjaustytus obuolius. Tešlą krėsti į paruoštą kepimo formą. Išlyginti viršų.
  5.   Pyrago formą dėti ant sviestiniu popieriumi arba Silpat plėvele ištiestos kepimo skardos ir kepti maždaug 50 – 60 minučių, kol viršus paruduos ir tešla nebelips prie į vidurį įkišto peilio. Ištraukus iš orkaitės palaukti maždaug 5 minutes, kad pyragas šiek tiek atvėstų, apversti ant lygaus paviršiaus (pjaustymo lentelės arba plačios kepimo skardos), nuo dugno nulupti sviestinį popierių ir vėl apversti, šįkart – ant lėkštės arba padėklo. 
  6.  Į stalą tiekti šiltą arba kambario temperatūros. Skanaus!
    Aušra 
     

1 komentaras:

  1. dažnai kepu lygiai tokį pat pyragą :) http://www.tinginiai.com/index.php?option=com_content&view=article&id=168%3Abaisiai-skanus-pranczikas-obuoli-pyragas&Itemid=1
    vienas iš skanesnių ir tikrai greitai iškepamas.

    AtsakytiPanaikinti