Sveiki. Aš
labai mėgstu daryti įvairius žele tortus. Man patinka gaivumas ir
lengvumas. Obuolių pyragai taip pat patinka, ypač su varške. Kadangi
nusprendžiau sudalyvauti šiame konkurse, tai sugalvojau pabandyti pagaminti
kažką tokio skanaus, tarpinį variantą tarp žele ir tradicinių obuolių
pyragų. Taigi: mano pusiau keptas obuolių-varškės pyragas :)
Tešlai (trupiniams):
200g sviesto
pusė stiklinės
cukraus
2 stiklinės
miltų
Įdarui
(viduriniam sluoksniui):
4-5 vidutinio
dydžio obuoliai (geriau rūgštesni ar saldžiarūgščiai)
apie 300g
liesos grietinės (aš ėmiau 15 proc. riebumo)
apie 300-400g
varškės (man asmeniškai skaniau su varške, kuri būna ne pokeliuose, o panašesnė
į naminę)
5 a.š.
želatinos
pusė stiklinės
cukraus
šaukštas
vanilinio cukraus
žiupsnelis
cinamono
Želatiną
užpilu vandenuku, kad išbrinktų.
Obuolius
supjaustau nedidelėmis skiltelėmis (galima ir nulupti, bet nebūtina), tada
dubenyje juos sumaišau su šaukštu vanilinio cukraus bei žiupsneliu cinamono.
Viską paskleidžiu ant skardos (kad obuoliai nebūtų sulipę viens ant kito) ir
trumpai orkaitėj pakepu (apie 10-15 min). Padedu, kad atauštų.
Tada
pasiruošiu tešlą, t.y. trupinius: sviestą (jį geriausia prieš tai atšaldyti)
sutarkuoju burokine tarka ir sumaišau su puse stiklinės cukraus ir miltais.
Pirštais viską trinti, maišyti tol, kol gausis trupiniai, panašūs į smėlį. Tada
visa tai supilu į skardą ir dedu į 175 laipsnių orkaitę. Kepu apie 15 min, vis
pamaišydama, kad trupiniai vienodai iškeptų. Geriausia kepimo laiką žiūrėti
pagal pačius trupinius - kai pagels, bus iškepę. Iškepusius trupinius padedu
ataušti.
Tada
ruošiu įdarą: dubenyje išplaku grietinę, varškę ir pusę stiklinės cukraus (jei
mėgstate saldžiai, tai cukraus galima dėti daugiau). Ant nedidelės ugnies
ištirpdau želtiną (tik saugokit, kad neužvirtų) ir praaušusią supilu į
varškės-grietinės masę. Tada atsargiai šaukštu įmaišau keptas obuolių
skilteles.
Dabar
prasideda pačio pyrago lipdymas :). Paimu torto formą (galima naudoti kokią tik
norit, aš naudojau tupperware, kurioje dažnai ir gaminu žele tortus). Supilu
pusę trupinių, tada dedu grietinės-varškės-obuolių masę. Ant viršaus suberiu
likusią pusę trupinių tešlos. Uždengiu ir padedu šaltai, kad susitingtų.
Pyragas
iš tiesų pateisino mano įsivaizdavimą ir lūkesčius - buvo ir skanu, ir
pakankamai gaivu :). Patiko ir mažiausiam mūsų šeimos nariui, ir vyrui :).
Ir, tiesą sakant, bent jau man tai buvo kažkas naujo :). Kadangi
varškės-obuolių masė pakankamai greit sustingo, trupiniai liko traškūs.
Tikiuosi, kad ir Jums patiks, skanaus :)
Vilija
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą